Ljubazni! molim se Bogu da ti u svemu bude dobro, i da budeš zdrav, kao što je tvojoj duši dobro. (3 Jovanova 1:2)

Лекција 6   Субота, 11. новембар 2017
ВЕРА КОЈА НАС ОПРАВДАВА

„Авраам отац наш не оправда ли се делима кад принесе Исака, сина свог, на олтар? Видиш ли да вера поможе делима његовим, и кроз дела сврши се вера? И изврши се писмо које говори: Авраам верова Богу, и прими му се у правду, и пријатељ Божји назва се.“ – Јаков 2:21-23.

„Вера која оправдава увек прво доводи до истинског покајања, а онда и до добрих дела, која су тада само плод те вере.“ – Оур Хигх Цаллинг, 52.

Предлажемо да прочитате: Одабране поруке 1, 362-367.
Недеља 5. новембар
1. ИЗНОШЕЊЕ ОПАСНЕ ИДЕЈЕ
а. Који неуравнотежен поглед на веру и дела је слушкиња Господња тежила да исправи?

„Присуствовала сам састанку на којем је било окупљено много људи. У мојем сну ти си износио тему вере и приписане Христове праведности преко вере. Неколико си пута поновио да дела не значе ништа и да она нису никакав услов. Та тема је била изнесена на такав начин да сам знала како ће људи бити збуњени и неће добити праву слику о вези између вере и дела, па сам стога одлучила да ти пишем. Ти превише жестоко износиш те тврдње. Постоје услови под којима можемо примити оправдање и посвећење, и Христову праведност. Ја знам шта ти желиш да кажеш, али на многе умове остављаш погрешан утисак. Иако добра дела неће спасити ниједну душу, ипак је немогуће да ико буде спасен без добрих дела.“ – Одабране поруке 1, 362.
б. Какву светлост можемо примити из Светог Писма о условима задобијања вечног живота? Матеј 19:16,17,20,21.

Понедељак 6. новембар
2. НЕДОВОЉНОСТ И НЕЕФИКАСНОСТ УСПУТНЕ ВЕРЕ
а. Како Павле објашњава да узгредна вера Божјих следбеника није довољна? Римљанима 10:2,3; Каква је вера њима потребна? Римљанима 10:10.

„Вера која доводи до спасења није успутна вера, није само пуко одобравање разума; она је веровање укорењено у срцу које прихвата Христа као личног Спаситеља, сигурна да Он може спасити свакога ко приђе Богу кроз Њега. Веровати да ће Он спасити друге али не и да ће спасити нас, није истинска вера.“ – Одабране поруке 1, 375.
„Приписивање Христове праведности долази кроз веру која оправдава, и то оправдање је оно за шта се Павле тако ревно трудио.“ – Одабране поруке 1, 380.
б. Шта показује да ли имамо само успутну веру или веру која оправдава? Јаков 2:18.

„Али иако је (верник) оправдан због Христових заслуга, није му допуштено да чини неправду. Вера ради кроз љубав и чисти душу. Вера пупи и цвета и доноси жетву драгоцених плодова. Тамо где има вере, појављују се добра дела. Посећују се болесни, сиромашни су збринути, сирочад и удовице нису занемарени, голи су одевени, гладни су нахрањени. Христос је ходио чинећи добро, и када су људи уједињени с Њиме, они љубе Божју децу, а кротост и истина управљају њиховим корацима. Израз лица открива њихово искуство, а људи се уче од оних који су били с Христом и научили се од Њега. Христос и верник постају једно, и Његова лепота карактера открива се у онима који су живо повезани с Извором силе и љубави. У Христу се налази богата ризница оправдавајуће праведности и милости која посвећује.“ – Одабране поруке 1, 381.
„Многи имају легалну, успутну веру. Они су номинално прихватили Христа као Спаситеља света, али они у својим срцима немају доказ да је Он њихов лични Спаситељ, да је опростио њихове грехе, да имају живу везу са Богом, извором све светлости. Не можете друге учити о Исусу и Његовој праведности, не можете представити Његову ненадмашну љубав и пунину Његове милости, не можете Га описати као све у свему једног хришћанина, као човековог Утешитеља и Водича, ако ваше срце није испуњено Његовом љубављу. Нећете бити у стању да Бога представите као Бога саосећања и љубави ако не можете да кажете: 'Окусио сам и знам да је добар Господ.'“ – Тхе Сигнс оф тхе Тимес, Септембер 2, 1889.

Уторак 7. новембар
3. ВЕРА КОЈА ОПРАВДАВА
а. Када је грешник оправдан вером? У каквом стању треба одржати душу? Дела 16:30,31.

„Признали сте своје грехе и одлучили у свом срцу да ћете их одбацити и потпуно се предати Богу. Пођите сада к Њему и у молитви усрдно затражите да вас опере од греха и да вам да ново срце.“ – Пут Христу, 44.
„Кад се покајнички грешник скрушено понизи пред Богом, признајући Христово испаштање поднесено нас ради, и прихвати то као једину наду и за овај и за будући живот, његови греси се опраштају. То је оправдање вером. Свака душа која заиста узверује, потчињава се потпуно вољи Божјој, каје се искрено и верује у заслуге Спаситељеве крви и жртве, и напредује стално из снаге у снагу, из славе у славу.“ – Коментари библијских текстова, 632, 633.
б. Како апостол Павле описује веру која омогућује оправдање? Галатима 5:6.

„Спасоносна вера је савез на основу кога они који примају Христа ступају у заветни однос са Богом. Истинска вера је живот. Жива вера – то је повећање животне снаге, то је поуздање помоћу кога душа постаје победоносна сила.“ – Жеља векова, 330.
ц. Шта ће ова вера учинити за онога који је поседује? Матеј 21:21.
„Али када се душа прихвати Христа као једине наде у спасење, тада се показује права вера. Та вера наводи онога који је поседује да све склоности своје душе преда Христу; његово разумевање је под контролом Светог Духа, а његов се карактер обликује у складу с божанским узором. Његова вера није мртва вера, већ вера која ради кроз љубав и доводи га да гледа Христову лепоту и стопи се с божанским карактером.“ – Одабране поруке 1, 375.

Среда 8. новембар
4. ПРИМЕР ВЕРЕ КОЈА ОПРАВДАВА
а. Шта доказује да је Аврам имао веру која оправдава, а не само успутну веру? Јаков 2:21-23.

„Апостол Јаков је видео да се при истицању оправдања вером може запасти у опасност, и трудио се да докаже да права вера не може постојати без одговарајућих дела. Истакао је Аврамово искуство. 'Видиш ли' – каже он – 'да вера поможе делима његовим, и кроз дела саврши се вера'. Права вера наводи верника да чини и добра дела. Вером и послушношћу стичу се истинска и драгоцена искуства.
„Постоје веровања која не представљају спасоносну веру. Реч Божја каже да и ђаволи верују и дрхте. Такозвана вера која не ради кроз љубав и не чисти душу, никога неће оправдати... 'Верова Аврам Богу'. Како знамо да је веровао? Његова дела сведоче какве је природе била његова вера, и та вера му је била урачуната у правду.“ – Коментари библијских текстова, 823.
б. Која јасна упутства је Исус често понављао, чак и онима који су открили да су били оправдани вером? Јован 5:14.

„Вера која нас доводи у живи додир с Христом с наше стране мора да укључује највећу наклоност, потпуно поуздање и свеобухватно предање. Та вера ради кроз љубав и чисти душу. Она у животу Христовог следбеника доводи до истинске послушности Божјим заповестима; резултат живе везе с Христом биће љубав према Богу и љубав према људима.“ – Одабране поруке 1, 320.
„Док Бог ради у срцу, а човек предаје своју вољу Богу и сарађује с Њиме, у његовом животу показује се оно што Бог уноси у срце кроз Светог Духа и влада склад између намера срца и животних поступака. Сваки грех мора бити одбачен као мрска ствар која је разапела Господа живота и славе, и верник мора имати искуство сталног напредовања, непрекидно чинећи Христова дела. Благослов оправдања задржава се сталном предајом воље и непрекидном послушношћу.“ – Одабране поруке 1, 380.

Четвртак 9. новембар
5. ИЛУСТРАЦИЈЕ ПРАВЕ ВЕРЕ
а. Шта је трговац био спреман да жртвује како би задобио прави бисер? Шта је представљено правим бисером? Матеј 13:45,46.

„Христова правда, попут чистог белог бисера, нема на себи никакве мане ни мрље. Нема људске руке која би могла да побољша тако велике и драгоцене дарове Божје као што је бисер. Ти дарови су беспрекорни. Међутим, у Христу 'је све благо премудрости и разума сакривено' (Колошанима 2:3).“ – Христове очигледне поуке, 91.
б. Зашто многи не налазе овај изванредни бисер, Христову праведност? Откривење 3:17.

„Има људи који изгледају као да непрестано траже небески бисер. Али и поред тога, они никада не напуштају сасвим своје рђаве навике. Они не умиру себи и сопственом 'ја', да би Христос могао да живи у њима. Стога они никада и не налазе драгоцени бисер. Они у свом срцу нису победили несвето славољубље ни љубав према уживањима и привлачностима овог света. Они нису спремни да узму крст и да иду за Христом путем самоодрицања и жртве. Скоро хришћани, али не сасвим – они изгледају сасвим близу царства небеског, али ипак не могу да уђу у њега. Скоро, али не сасвим спасен, значи не скоро, него сасвим изгубљен.“ – Христове очигледне поуке, 93.

Петак 10. новембар
ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:
1. Иако нисмо спасени својим делима, шта ће бити видљиво у животу оних који су оправдани вером?

2. Шта показује разлику између истинске и номиналне вере?

3. Шта ће права вера учинити за онога који је поседује?

4. Каква важна повезаност постоји између вере и дела?

5. Која велика опасност вреба оне који изгледају као хришћани?